Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nedir?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kas-iskelet , sinir ya da kalp damar sistemlerindeki fiziksel ve işlevsel bozuklukların tanı ve tedavisini neden alan bir eksperlik dalıdır.
Fizik tedavi, fiziksel ajanlar ve tekniklerin kas iskelet sistemi hastalıkları tedavisinde kullanılması manasına gelir. Fizik tedavi yöntemleri bedenin dışından fiziksel ajanların uygulanması şeklindedir. Uygulanılan fizik tedavi ajanları bedenimizde rastgele bir lezyon ya da yara oluşturmaz. Fizik tedavi programının hedefi ağrıların azaltılması ya da yok edilmesi, hastanın günlük hayat aktivitelerinin yine kazanılması organların işlevlerinin sıhhatli duruma gelmesi, bağımsız bir kişi olarak toplumdaki konumunu almasıdır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanları nelerdir?
Akut ve süreğen ağrı tedavisi
Romatizmal hastalıklar tedavi ve takibi
Ortopedik rehabilitasyon ve spor yaralanmaları
Nörolojik ve nöromuskulaer hastalıkların rehabilitasyonu
Pediatrik rehabilitasyon
Metabolik kemik hastalıkları (Osteoporoz vb.)
Doğumsal ya da edinsel mafsal ve kemik bozuklukları
Yanık ardından rehabilitasyon
Kardiyak rehabilitasyon
Geriatrik rehabilitasyon
Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları, tıbbi ve cerrahi tedaviler yetersiz-tesirsiz-gereksiz ise, hastalığın süreğenleşme ve gelişme olsılığı varsa, günlük hayatı olumsuz tesirliyorsa ya da sakatlık gelişmişse faydalı ve lüzumlu olabilir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamaları Nelerdir?
Hastalığın haline göre ideal bir fizik tedavi programsı planlanır. Fizik tedavi, eksper doktor denetiminde yapılmalıdır. Bu tedavi programsı ilaç ve fizik tedavi ajanlarının uygulanması ve terapötik egzersizlerden bir ya da birkaçını içerebilir.
Uygulanacak Fizik Tedavi programsı
Soğuk tatbiki,
Yüzeyel ısı (infraruj, sıcak paket, parafin, girdap banyosu),
Derin ısı (ultrason, kısa dalga diatermi, radar),
Elektroterapi (tens, elekrostimülasyon, vakum-enterferans, diadinami, galvanık-faradik akım)
Hidroterapi (kontrast banyo, kaplıca tedavisi, su altı masaj, elektrogalvanik banyo, girdap banyosu),
Mekanoterapi (mobilizasyon ve manipülasyon, traksiyon, pnömatik kompresyon, splint, breys, korse, bandaj, baston vs destekleri),
Tedavi edici egzersiz programları gibi
Fizik tedavi yöntemlerinden biri ya da bir kaçını içerebilir.
Fizik Tedavinin Süresi Ne Kadardır?
Fizik tedavi oturumlar durumunda yapılır. 1-1.5 saatlik toplam 15-20 oturum uygulanır. Rehabilitasyon ise daha uzun bir süreçtir, tedavi senelerce sürebilir.
Fizik Tedavi Uygulamaları Ağrılı Mıdır?
Fizik tedavi programları esnasında hasta ağrı duymaz. Ancak, hastada mafsal kısıtlılığı mevcutsa, örnek olarak omuzunu kaldıramıyorsa, o vakit fizyoterapist, germe egzersizleri yapacağından hafif ağrı olabilir.
Sakıncalı Olduğu Durumlar Nelerdir?
İltihabi (enflamatuar) Romatizmal hastalıkların aktif vakitları (mafsallerin, şiş, sıcak ve ağrılı bulunduğu dönemler), damar tıkanıklıkları, varisler, açık yaralar ve iltihaplı bölgeler üstüne program sakıncalıdır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamalarının Olası Risk ve Yan Etkileri Nelerdir?
Yan tesir ve tehlikeleri gerektiğince az olan tedavi yaklaşımlarıdır. Bununla birlikte, seyrek de olsa cilt kızarıklıkları, hassasiyet gibi istenmeyen tesirler görülebilir.
Çok daha seyrek görülen mühim tehlikeler cilt yanıkları, kalp ritm bozuklukları, ciltte aşırı duyarlılık, kan basıncı değişiklikleri, mafsal kısıtlılıklarının açılması esnasında kas-tendon hasarlanması-kopması, elektrik çarpmasıdır.
Riskler ideal teknik, yeterli tıbbi malzeme ve tecrübeli tıbbi personel varlığında seyrek görülmektedir.
Bu durumların görülme sıklığını en aza indirmek amacıyla program evveli tıbbi durumunuz ile ilgili doktorinize ayrıntılı bilgi vermelisiniz. Bilinen ilaç alerjisi durumlarını, hastalıklarınızı doktorunuz ile paylaşmalısınız.
Nörolojik Rehabilitasyon ile ilgili sorularınız için lütfen (0212) 418 74 68 çağrı merkezimizi arayın, uzmanlarımız cevaplasın!