Omuz Kas Yırtıkları Nedir?

 
Omuz kas yırtıklarının nedenleri nelerdir?

 

Omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemlerinden birisi olduğundan birçok tramvaya açıktır. Rotator kaf yırtıkları genellikle ağır spor yapan bireylerde ve 40 yaş üstünde görülür.

 

Rotator kaf yırtıkları için risk faktörleri omuz eklemini sürekli aktif tutan golf, tenis, kürek çekme gibi sporlarla uğraşan sporcular ve ayrıca kolunu sürekli omuz hizasının üstünde kullanması zorunlu olan boyacı, tavan işçisi gibi mesleklerde çalışan kişilerdir.

 

Omuz Kas Yırtıklarının Belirtileri Nelerdir?
 

Genellikle omuzda ağrı ve hareket kısıtlılığı mevcut olup, özellikle gece ağrıları çok sık görülür ve bu sebeple hastalarda uyku bozluklarına rastlanır.  Özellikle problemli olan omuzun üstüne yatıldığında ağrı artar. Ağrı omuzla dirsek arasındadır. Omuz ekleminin aktif kullanıldığı saç tarama, saç yıkama ve giyinmek gibi aktiviteler son derece ağrılıdır.


Omuz kas yırtıkları nasıl tespit edilir?
 

Rotator kaf yırtıkları tanısında röntgen grafileri, ultrasonografi gibi yöntemlerden faydalanmakla birlikte, en sık kullanılan tanı tekniği MRI (manyetik rezonans)’dır. MRI ile yırtığın yeri, derecesi, etkilenen kas sayısı ve eklemdeki deformasyon derecesi tespit edilir.


Omuz kas yırtıkları nasıl tedavi edilir?
 

Omuz kas yırtıklarının tedavisi konservatif (cerrahi dışı) ve cerrahi tedavi yöntemleri olarak ikiye ayrılır. Tedavi planlanırken hastanın şikâyetlerinin başlangıç süresi, şiddeti, hastanın yaşı, mesleği, hayat tipi ve hastanın beklentileri gibi çoğu etken göz önünde bulundurulmalıdır.


Konservatif tedavide amaç, ağrının giderilmesi, omuz hareket açıklığının sağlanması, omuz kaslarının güçlendirilmesidir. Erken dönemde Aralıklı soğuk program ve yanında ağrı azaltıcı ve iltihap giderici ilaç tedavileri uygulanabilir. Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir.


Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır. Bu amaçla, soğuk program, ultrason, ağrı kesici ve kas kuvvetlendirici akım tedavileri, kuru iğneleme, bantlama ve Hilterapi (yüksek yoğunluklu lazer tedavisi) gibi yöntemleri sahibi olan bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programsı uygulanabilir.

Omuz bölgesi kaslarının kuvvetlendirilmesi amacıyla ideal egzersiz programlarına başlanır ve devam edilir.


Konservatif tedavilerden fayda görmeyenler ve tam kat kas yırtığı olanlar amacıyla cerrahi onarım yöntemleri gündeme gelebilir. Cerrahi tedavi artroskopik yöntemle ya da açık olarak yapılabilir. Operasyon ardından eklem hareket açıklığının geri kazanılması ve bölgedeki kasların kuvvetlendirilmesi amacıyla egzersiz tedavisine devam edilmesi gereklidir.


Kliniğimizde; Omuz kas yırtıkları tedavisinde PRP ve OZON tedavisi kullanılmakta olup %90 oranında ameliyata gerek olmak sızın bu tür hastalar tedavi edilmektedir.


Omuz Kas Yırtıkları ile ilgili sorularınız için lütfen (0212) 418 74 68’i arayın, uzmanlarımız cevaplasın!