Kronik yaralanmalar ise kas gruplarının ya da mafsallerin aşırı tüketimi namacıylaiyle meydana çıkar. Kötü teknik ve yapısal normal olmayan haller süreğen yaralanmaların gelişimine katkıda bulunabilir. Ortopedi doktorlarımız yaralanma ardından belirtileri inceleyerek kısa sürede doğru tedavi yöntemini belirleyecektir.
Spor Yaralanmaları Nelerdir?
Spor yaralanmalarında değişik semptomlar ve komplikasyonlar meydana çıkabilir. Hafif yaralanmalarda fizik tedavi ya da bandajlama teknikleri kullanılarak tedavi uygulanabilir. Ciddi sporcu yaralanmalarında ise şu haller görülebilir;
Eklem çıkıkları
Kemik kırılması
Menisküs
Çapraz bağ yırtılması
Bilek burkulmaları
Rotator manşet yırtıkları
Aşil tendon kopması
Bu tarz yaralanmalarda ilk olarak ilk yardım uygulanması ardındannda net tedavi ile bozukluğun giderilmesi önemlidir. İhmal edilen yaralanmalar daha ciddi neticelere yol açabilir.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
Spor yaralanmalarının çoğu, kişide hemen ağrı ya da rahatsızlığa namacıyla olur. Şiddetli ağrı ve şişme, cilt üstünde görünen deformasyonlar, mafsalı kullanırken ses çıkması ve mafsal üstüne ağırlık verememe gibi hallerde hekime başvurulmalıdır. Hem de soluk almada zorluk, baş dönmesi ve ateş değişik sorunların semptomları olabilir. Bu açıklanan görmezden gelinmemelidir. Ciddi spor yaralanmalarında cerrahi yöntemler gerekebilir.
Bir çocuğun iskeleti tam olarak gelişmemiş olmasından kemikleri bir yetişkine nazaran daha zayıftır. Bu amaçla çocukların spor yaralanmalarında ekstra tedbir alabilmek gerekir. Küçük bir incinme gibi görünen hal gerçekte ciddi bir kırık olabilir.
Spor Yaralanmaları Tedavisi
Spor yaralanmalarının tedavisi, yaralanmanın çeşidine ve ciddiyetine bağlıdır. Fizik tedavi, bandajlama, enfeksiyon vb. bir hal oluştuysa ilaç tüketimi ve cerrahi operasyonlar uygulanabilir. Röntgen, MR, Artroskopi gibi tanı yöntemleri ile rahatsızlığın net tanısı konulduktan sonra tedaviye başlanır.
Tedavi sürecinde hastanın ağrılarını dindirmek amacıyla ağrı kesici verilebilir. Ağrı kesiciler, hekimin önerdiği miktarı geçmeyecek şekilde kullanılmalıdır. Fizik tedavi ardından evde iyileştirici egzersiz uygulamalarına devam edilebilir. Spora geri dönmeden evvelce gövde sağlığı normal haline getirilmelidir.
Spora Geri Dönme Süreci
Yaralanma ardından spora geri dönmek hekimin ya da fizyoterapistin değerlendirmesine bağlıdır. Fizyoterapi, yaralanan bölgeyi rehabilite etmeye yardımcı olabilir, güç ve esnekliği yükseltmek ve hareket yeteneğini geri kazandırmak amacıyla egzersizler içerebilir.
Yaralanma ideal şekilde iyileşmeden spora dönme yalnızca daha çok zarara namacıyla olur ve iyileşmeyi geciktirir. Yumuşak doku yaralanmasında en büyük risk etkeni evvelceki yaralanmalardır. İyileşme sürecindeyken gövdenin yaralanan kısmını etkilemeyen egzersiz biçimlerini seçilerek spora devam edilebilir.