
Menisküs Nedir?
Menisküsler, her dizde birisi içte diğeri dışta olmak üzere iki adet sert kıkırdak yapısında olup, yarım ay yada C şeklindedir. Menisküsler bu kıkırdak yüzeyler arasında bulunup birbirleriyle uyumunu artıran bir yastık görevi görür. Diz eklemindeki yük binen bölgelerde erken aşınma ve kireçlenme nedeni ile menisküslerde zamanla zedelenme görülebilir.
Menisküs Yırtığı Neden Olur ve Şikayetleri Nelerdir?
Menisküs yırtıkları, ağır spor yapan bireylerde ve özellikle ön çapraz bağ yaralanması gibi diğer diz hasarlarında aynı anda görülür.
Menisküs yırtığında ilk karşılaşılan şikayet ağrı ve şişliktir. Hasta dizinin kilitlendiğini ve dizini açıp kapatamadığından şikayetçidir. Bu yırtılan menisküsün eklem hareketlerine engel olduğunu gösterir.
Tanısı Nasıl Konur?
Dizde ağrısı olan her hasta menisküs yırtığı açısından değerlendirilmelidir. İyi bir hasta hikayesi ve diz muayenesi menisküs yırtığının diğer diz problemlerinden kolayca ayırt edilmesini sağlar.Diz röntgeni ve Manyetik Rezonans Görüntülemesi (MRG) en sık kullanılan tetkik araçlarıdır.
Tedavi Yöntemleri
Menisküs Yırtığı Nasıl Geçer?
Menisküs yırtıklarının tedavi süreci genellikle yırtığın büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedaviyi etkileyen diğer faktörler arasında bireyin yaşı, mesleği, günlük aktivite seviyesi ile bölgedeki diğer yaralanmaları bulunur.
Her menisküs yırtığı vakası ameliyat gerektirmez. Özellikle dizde ağrı hissediliyorsa, yürümek dahil olmak üzere fiziksel faaliyetleri sınırlamak önemli olabilir. Gerekli olduğu durumda koltuk değnekleri faydalı olacaktır. Dizde ağrıyı ve şişliği azaltmak için buz kullanmak faydalı olabilir. Ağrı ile şişlik geçene kadar, genellikle 2-3 gün boyunca her 3-4 saatte bir 15-20 dakika içinde buz bulunan torba ya da havlu ile buz kompresi uygulamak yararlı olabilir. Birey otururken veya uzanırken dizi havada tutmak için topuğunun altına bir yastık koymalıdır.
Menisküs Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Menisküs tedavisi sürecinde doktor tavsiyesi ile antiinflamatuar ilaçlar kullanımı mümkündür. Steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar yani NSAID’ler dizde meydana gelen ağrı ve şişmeye karşı yardımcı olabilir. Dizdeki stresi azaltmaya yardımcı olmak için, doktor veya fizyoterapist tarafından önerilen germe ve güçlendirme egzersizleri yardımcı olacaktır.
Plateletten Zengin Plazma, Proloterepi, Ozon enjeksiyonları da tedavide kullanılan diğer yöntemlerdir. Diz içine verilen medikal ozon, doku tarafından hızla emilir, o bölgedeki ağrının geçmesine yardımcı olur ve diz içi hasarın azalmasına da neden olur. Vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasını devreye sokan Plateletten Zengin Plazma ve Proloterapi yöntemi ile menisküs yırtıkları, ameliyata gerek kalmadan kalıcı olarak tedavi edilmektedir ve hastalar tedavi sonrası günlük aktivitelerine geri dönebilmektedir. Plateletten Zengin Plazma ve Proloterapi yöntemi menisküs yırtıklarında ve diz hastalıklarına ameliyatsız çözüm tedavi tekniğidir.
Kliniğimizde menisküs teşhisinin konulmasında ve daha sonrasında tedavisinin planlanmasında ultrasonografi yöntemi kullanılmakta olup, doğru teşhisi takiben hastaya Plateletten Zengin Plazma ve OZON yöntemi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarımız tarafından kombine tedavi uygulanmakta ve çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Bilgi ve randevu için 0 212 418 74 68 / 0530 392 99 82 numaralı telefonlardan bizi arayabilirsiniz.
Bilgilendirme
Menisküs tedavisinde sigorta ile anlaşmamız bulunmaktadır.
No Comments