Ben ve Siğil Tedavisi

Benler ciltte doğuştan bulunan ya da sonradan ortaya çıkan genellikle kahverengi veya siyah lekelerdir. Benler vücudun herhangi bir yerinde tek başına ya da gruplar halinde ortaya çıkabilir. Birçoğu erken çocuklukta ya da bir insanın ilk 25 yılında görülmektedir. Yıllar geçtikçe benler genellikle boyut, şekil veya renk değiştirmektedir ancak bazı durumlarda bu değişiklikler görülmeyebilir ya da zamanla kaybolabilir.

 

Siğiller birçok insanın hayatının bir döneminde karşılaştığı bir sorundur. Siğiller genellikle insan papilloma virüsü (HPV) adı verilen virüsün neden olduğu ciltteki küçük ağrısız büyümeler olarak tanımlanabilir. Tamamı olmamakla birlikte genellikle zararsızlardır. Birçok siğil zamanla kendiliğinden kaybolur ancak bu durum birkaç yıl sürebilmektedir.


Benin Kanserli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

 

Benlerin büyük çoğunluğu tehlikeli değildir. Kötü huylu olma olasılığı daha yüksek olan benler kişinin sahip olduğu diğer benlerden farklı görünen ya da 25 yaşından sonra ortaya çıkan benlerdir.


Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

 

Ciltte sıklıkla iyi huylu (kanserli olmayan) birçok büyüme ve lezyon görülmektedir. Bunlara benler ya da çiller de dahildir. Benlerin büyük bir çoğunluğu tehlikeli değildir. Tıbbi olarak kontrol edilmesi gereken benler, diğer benlerden farklı görünenlerdir.

Kişi beninin renginde, şeklinde ya da boyutunda bir değişiklik fark ederse mutlaka doktoruna danışmalıdır. Ayrıca bende kanama, akıntı, kaşınma, hassasiyet ya da ağrı görüldüğünde kontrol ettirilmelilerdir.


Siğiller

 

Yaygın siğiller, kişinin parmaklarında veya ellerinde görülen küçük ve pürüzlü cilt büyümeleridir. Pıhtılaşmış kan damarlarından dolayı küçük siyah noktalardan oluşan bir desene sahiplerdir.

Yaygın görülen bu siğilleri çoğunlukla insan papilloma virüsü (HPV) neden olur ve temas yoluyla bulaşmaktadır. Birey virüse maruz kaldıktan sonra siğillerin ortaya çıkması iki ila altı ay kadar sürebilmektedir. Siğiller genellikle zararsızdır ve kendi kendilerine kaybolurlar. Fakat kişi estetik kaygıları nedeniyle siğillerden rahatsız olabilir ve kurtulmak isteyebilir.


Siğillerin Görülme Nedenleri Nelerdir?

 

Siğillerin çoğu insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanmaktadır. Virüs oldukça yaygındır ve 150’den fazla türü vardır, ancak sadece birkaçı siğile neden olur. Bazı HPV türleri cinsel temas yoluyla bulaşmasına rağmen çoğu türü dokunma yoluyla veya havlu gibi paylaşılan nesneler yoluyla bulaşmaktadır.


Ne zaman doktora başvurmalıyım?

 

Siğiller çoğu zaman zararsızdır ancak siğillerin görünümünde veya renginde bir değişiklik görüldüğünde, kişinin günlük yaşamında hayat kalitesini düşürüyorsa ya da kişi cildinde görülen bu büyümenin siğil olup olmadığından emin değilse vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Bazı durumlarda siğiller düşük bağışıklık sisteminin habercisi olabilmektedir.

Bunların yanında kişi halihazırda siğil tedavisi görüyor ancak siğil sorunu devam ediyor, tekrarlıyor ya da yayılıyorsa da doktoruna danışmalıdır. Bazı durumlarda siğiller kişi için herhangi bir rahatsızlığa neden olmasa estetik açıdan rahatsız hissettirdiğinden tedaviye başvurulması gerekebilir.


Siğil Tedavisi
 

Yaygın olarak görülen siğiller herhangi tedavi süreci olmadan kendiliğinden geçmektedir. Ancak bu süre bir veya iki yıl sürebilir ve yakınlarında yenileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle siğillerinin bir doktor tarafından tedavi edilmesi tercih edilmektedir. Siğiller kişi için endişe verici olabilmektedir ve evde uygulanacak tedavi yöntemleri nadiren kalıcı bir sonuç alınmasını sağlar.


Siğil tedavisinin amacı siğilleri yok etmek, virüse karşı savaşması için bir bağışıklık sistemini teşvik etmek ya her ikisini birden gerçekleştirmektir. Tedavi haftalar veya aylar sürebilir, tedavi sürecinde bile siğiller nüks veya yayılma eğilimindedir. Özellikle çocuklar tedavi edilirken süreç dikkatle yönetilmelidir. Doktor siğillerin konumuna, görülen semptomlara ve kişinin tercihlerine bağlı olarak tedavi yöntemine karar verecektir. Siğil tedavisinde ilaçlar etkili olabilmektedir. İlaçların yanında siğilleri gidermek için çeşitli dondurucu yöntemlere, lazer tedavisine ya da cerrahi işlemlere de başvurulmaktadır.

 

Kliniğimizde; Ben ve Siğil tedavileri elektrokoterizasyon ve kriyoterapi yöntemleri başta olmak üzere tedavi edilmektedir. Bilgi ve randevu için lütfen 0212 418 7468’i arayınız.